De herfst is hét seizoen om met kinderen de natuur in te gaan. Lekker het bos in! Daarna met alle gevonden bladeren aan de knutsel!

– Hebben jullie hem al gezien, de echte herfstklassieker? De rode paddenstoel met witte stippen? Duik met het gezin het bos in om zoveel mogelijk van deze kabouterhuisjes te spotten.


Laat de kinderen de allermooiste herfstbladeren uit het bos zoeken voor hun eigen herfstslinger. Op de bladeren kun je patronen tekenen met een witte markeerstift, daarna hang je ze aan een touwtje.

Denk je aan herfst, dan denk je aan POMPOENEN. Je kunt deze uithollen en de mooiste kandelaars maken. Tip: wist je dat je de pompoenpitjes kunt roosteren en opsmullen?

 Neem je kleine kabouter mee naar één van de bossen van Staatsbosbeheer, in Baarn kun je een route kopen. Alle kinderen krijgen een kaboutermuts en knapzak voor onderweg met leuke opdrachten.

Verwen de vogels in de tuin met zelfgemaakt vogelvoer. Maak een mooi vogeltaartje van vogelvoer of een meterslange pindaslinger.

Houd een gave herfstfotoshoot met kinderen. Leuk om te doen én een mooie herinnering voor later. Vraag de kinderen om een grote berg bladeren in de lucht te gooien én klikken maar.

 Je ziet ze niet zo vaak, maar grote kans dat er een egeltje bij jou in de tuin woont. Egeltjes houden ervan om in de koude maanden een lekker warm nestje te bouwen. Help een handje mee en bouw een huisje van hout!

 Daag je kinderen uit voor een herfstchallenge met DUPLO/LEGO. Wie bouwt het coolste kabouterhuis?

 Laat de kinderen zelf een kop warme chocolademelk met slagroom versieren. Wat gooien jullie erop? Mini-marshmallows, hagelslag, schuddebuikjes, nootjes, koekkruimels… Dat wordt smullen!

 Maak je eigen gezonde paddenstoelensnack. Het enige dat je nodig hebt is een hardgekookt ei, een cherrytomaatje en mayo. Zet een halve tomaatje op het ei en stip er met de mayo witte puntjes op. Lekker, een rode paddenstoel met witte stippen.

 Bewaar glazen potjes en flessen en laat de kinderen deze beschilderen met herfstkleuren. Lichtje erin en je hebt herfstsfeer op tafel of in de vensterbank.

Benieuwd waar de leukste wandelroutes zijn om met kinderen te lopen? Bekijk de site van Staatsbosbeheer.