Buitenspelen is…

… gezond
Kinderen zijn af en toe erg druk en moeten hun energie ergens kwijt. Door ze buiten te laten spelen, krijgen ze beweging en worden de spieren beter ontwikkeld. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die veel buitenspelen een kleinere kans op botbreuken hebben en sneller zullen herstellen na een griepje. Dit komt door de opname van vitamine D tijdens het buitenspelen.

… goed voor de motorische ontwikkeling
Door je kinderen vaak buiten te laten spelen, zullen ze ervaren hoe het is om verschillende bewegingen te maken. Klimmen, fietsen, steppen en evenwichtsoefeningen stimuleren de ontwikkeling van de grove motoriek.

… belangrijk voor de sociale vaardigheden
Kinderen die buitenspelen, zoeken elkaar op. Samen spelen is zo veel leuker dan in je eentje. Door verstoppertje of tikkertje te spelen met de buurtkinderen, leren kinderen hoe ze met anderen om moeten gaan. Ze komen erachter dat speelgoed gedeeld moet worden, dus af en toe zullen ze moeten onderhandelen en samenwerken. Van deze vaardigheden zullen ze later in hun leven profijt hebben.

… een stimulans voor creativiteit
Geef ze een stoepkrijtje! Door ze kunstwerken te laten maken en om te gaan met nieuwe situaties, wordt hun creativiteit gestimuleerd. Ze leren hierdoor ook hoe ze zichzelf kunnen vermaken wanneer ze zich gaan vervelen. Dit vergroot ook nog eens de zelfredzaamheid van het kind.

…. goed voor de ontwikkeling van de hersenen
Buitenspelen heeft een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties van kinderen. Kinderen die vaak buitenspelen, hebben een betere hersenontwikkeling dan kinderen die dit helemaal niet doen.

… een manier waardoor kinderen gelukkiger worden
Zonlicht zorgt ervoor dat kinderen genoeg vitamine D aanmaken. Daarnaast zorgt frisse buitenlucht ervoor dat je bloed sneller gaat stromen en je kind makkelijker in slaap komt (en ouders ook!).

Hoe stimuleer je je kinderen?

Al overtuigd van het feit dat je kinderen veel vaker buiten moet laten spelen?

Hieronder volgen een aantal tips hoe je je kinderen over kunt halen om de tablet of iPad weg te leggen en lekker buiten te laten spelen.

Zorg ervoor dat je zelf ook regelmatig buiten te vinden bent. Kinderen volgen jouw voorbeeld!

Maak ruimte in de tuin om je kinderen met Lego of Barbies te laten spelen. Dit is namelijk ook erg leuk om buiten te doen! Met een groot plaid op de grond maak je ook voor je kleine ruimte om in de tuin te kunnen spelen. (Dan wachten we natuurlijk wel nog even op mooi weer).

Leg contact met de buren. Maak een praatje met elkaar op de stoep. Kinderen worden nieuwsgierig en zullen misschien wel met elkaar gaan spelen.

Speel af en toe mee met verstoppertje of tikkertje. Kinderen zijn in het begin vaak wat verlegen. Door mama of papa bij zich te hebben, voelen ze zich veilig. Op een gegeven moment zullen ze vergeten dat jij er ook was, doordat ze helemaal opgaan in het spel.

Organiseer een buitenspeeldag voor alle buurtkinderen. Zet een speurtocht op en laat alle kinderen samen op zoek gaan naar de schat. Gegarandeerd speelplezier!

Zet de televisie uit, telefoon weg en neem kinderen mee naar buiten. Is je kind blij? Dan word jij daar ook blij van!