Mooi weer in aantocht dus start de dag met zonnebrand smeren

Maak het smeren van zonnebrandcrème onderdeel van het ochtendritueel. Gaat je kindje ’s ochtends in bad? Smeer hem daarna dan meteen in. Of doe het ’s ochtends bij het verschonen en aankleden. Op deze manier heeft de zonnebrandcrème genoeg tijd om in te trekken voordat jullie op pad gaan.

Kies de beste zonnebrandcrème voor je kindje

Of je nu een duur merk of een huismerk kiest, maakt niet veel verschil. Kies vooral zonnebrand die jij prettig vindt smeren en waar je kind goed op reageert. Dat motiveert je om je kindje vaker in te smeren. Vaak is crème zonder parfum het prettigst voor de huid van je kind. KWF Kanker Bestrijding adviseert om je kind iedere twee uur in te smeren. Heeft hij gezwommen of flink gezweet? Doe het dan direct daarna. Dit geldt ook voor de waterproof zonnebrandcrèmes.

Gebruik je liever een zonnebrandspray? Geen probleem. Let er wel op dat je kindje de spray niet inademt en dat je dicht op de huid sprayt. Door de wind komt soms maar een klein deel van de spray daadwerkelijk op de huid.

Maak er samen een feestje van!

Maak van dit ‘moetje’ een leuke activiteit. Zoek een insmeer-lied op of bedenk er zelf een, maak tekeningen van zonnebrand op de huid of maak een spelletje van het insmeren door de stippen van zonnebrand op de huid te verbinden. Is je kindje nog te klein hiervoor? Leid hem dan af met een speeltje of een tussendoortje.

Wees niet te zuinig

Gebruik minstens zeven theelepels tijdens het insmeren van je kindje. Het moet dik op de huid zitten, anders daalt de beschermingsfactor. Liever iets te dik smeren dan er na een dagje strand achter komen dat je kleine is verbrand. Je kan het volgende aanhouden: één theelepel voor gezicht en hals, twee theelepels voor schouders en armen, twee voor borst, buik en rug en twee voor benen en voeten.

Geef je kind ook een taak

Peuters doen het liefst alles zelluf. Geef je kleine dus een taak en laat hem helpen. Laat hem bijvoorbeeld beginnen met de druppels op zijn armen uit te smeren, terwijl jij zijn rug doet. Er zijn ook zonnebrandcrèmes met kleurenpareltjes erin. Die veranderen het insmeren in een kleurrijke, leuke taak, waar je kind graag bij helpt. Laat je kind jou insmeren. Kinderen kijken naar hun ouders, geef dus het goede voorbeeld door ook jezelf in te smeren. Laat je kindje hierbij helpen door bijvoorbeeld stippen te zetten op jouw gezicht, grote lol gegarandeerd!

Vergeet minder voor de hand liggende plekjes niet

Wist je dat de oorschelpen, nek en voeten ook snel kunnen verbranden? De zijkanten van het lijf, voeten, oogleden en handen worden nog weleens vergeten. Let er goed op dat je alles meeneemt tijdens het smeren. Ook die kleine oorlelletjes dus.

Smeer zonnebrand ook bij bewolking

Ook als de zon niet duidelijk zichtbaar schijnt, kan je kind alsnog verbranden. Wolken lijken UV-licht tegen te houden, maar doen dit niet. Smeer dus ook op bewolkte dagen, in het voorjaar en tijdens activiteiten zoals fietsen of wandelen.

Tips om je kindje te beschermen tegen de zon.

Naast het smeren van zonnebrandcrème, zijn er andere maatregelen die je kan nemen om je kindje te beschermen tegen de zon:

UV-werende kleding. Hiermee bescherm je de huid tegen de UV-stralen, vergelijkbaar met een zonnebrandcrème met SPF 50.

Blijf tussen 11:00 en 15:00 in de schaduw. Zeker als hij jonger is dan 1 jaar. Smeer echter ook in de schaduw met SPF 30 of SPF 50. Je komt namelijk indirect in aanraking met UV-straling, doordat de aarde een deel van de straling in een andere richting weerkaatst.

Gebruik een zonnebril. Een kinderzonnebril ziet er niet alleen schattig uit, maar is ook belangrijk om de ogen te beschermen tegen de zon. Blootstelling aan te veel UV-straling verhoogt het risico op staar en netvliesaandoeningen. Let er op dat de zonnebril 100% UV-bescherming geeft. Dit wordt meestal aangeduid op een sticker op de zonnebril als 100% UV of UV400.

Doe je kind een zonnehoedje op. Om het hoofdje van je kind goed te beschermen kan je kiezen voor een petje of een zonnehoedje. Dit geldt ook voor kinderen die gezegend zijn met een flinke haardos! Hiermee bescherm je zijn gezicht en nek. Let er wel op dat een pet of hoed ook erg warm kan worden, doe het dus even af als je kindje in de schaduw is of slaapt.

Bron: https://www.24baby.nl/baby/gezondheid/zonnebrand-smeertips/