Het is zover, Sinterklaas is weer op bezoek in ons land. 

Voor kleine kinderen brengt het wel de nodige spanning met zich mee, hoe ga je hiermee om…

  1. Wees je ervan bewust dat het voor kinderen een hele impact heeft te weten dat er iemand is die ze in de gaten houd, ‘iemand ook die in de nacht het huis binnen komt’.
  2. Laat de intocht dan ook pas het begin van de Sinterklaasperiode in huis zijn.
  3. Zet in de gezinsagenda wanneer de kinderen hun schoen mogen zetten, dat voorkomt elke dag vragen.
  4. Kinderen hoeven niet in elke keer een cadeautje in hun schoen te vinden, iets lekkers is al genoeg, bij de laatste keer schoen zetten zit er dan ineens een cadeautje bij, leuk!
  5. Om te voorkomen dat kinderen in het weekend midden in de nacht al naast je bed staan om te vragen of ze mogen gaan kijken kun je ze op zondagavond de schoen laten zetten, ben je in ieder geval op maandag op tijd op school : )
  6. Zorg voor voldoende ontlading tijdens deze periode, ga vanuit school even lekker naar het park of bos, laat ze klimmen en klauteren, even de overtollige spanning eruit.
  7. Betrek oudere broertjes/ zusjes bij de voorbereidingen.
  8. Gebruik Sint en Piet niet als een boeman, zij zijn geen hulp in de opvoeding.
  9. Ruim Sintboeken, CD’s en dergelijke niet gelijk op 6 december op, kinderen hebben even tijd nodig een overgang te maken naar een volgende periode.
  10. Vind je het tijd je kind het ware verhaal te vertellen, probeer dit dan uit te stellen en in de zomer te doen. De desillusie en teleurstelling zijn dan minder omdat het niet zo ´in´ het moment zit. Een manier om dit te brengen is erbij te vertellen dat we ook met Kerst en St. Maarten het verhaal van een persoon of legende gedenken en vieren, zo ook met St. Nicolaas.

 

Bron: Oei, ik Groei!